INTERVALLARGA BO‘LISH USULI YORDAMIDA BUG‘DOY NAVLARI TANLANMASIDAGI YASHIRINGAN QONUNIYATLARNI ANIQLASH: UO‘K 004.657 - Madraximov , Shavkat Fayzullayevich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2024)
Maqolada yumshoq bug‘doy navlari tanlanmasi obyektlarini tavsiflovchi miqdoriy alomatlarning tartiblangan qiymatlarini kompaktlikni tekshirishga asoslangan holda intervallarga bo‘lish amalga oshirilgan. Shuningdek, bug‘doy navlari orasidan don sifati yuqori bo‘lgan navlarni ajratib berishga hissa qo‘shadigan informativ (muhim) alomatlarni aniqlashni kompaktlik gipotezasiga asoslanib intervallarga ajratish muammosini hal etish masalasi qaralgan. Bug‘doy navlari alomatlarining vaznlarini hisoblash hamda ular orasidan yuqori vaznga ega bo‘lganlarini ajratib olish maqsad qilib qo‘yilgan. Alomatlarni intervallarga ajratish uchun sinflarga ajratilgan obyektlarga ega tanlanma olinib sinf ichidagi o‘xshashlik va sinflararo farqlanishlar asosida ishlovchi mezondan foydalanilgan. Ekspertlar tavsiyasiga ko‘ra shakllantirilgan tanlanma sayqallandi va latentlashtirildi. Hosil bo‘lgan tanlanmalarning har biri uchun alomatlarning vaznlarini hisoblash amalga oshirildi. Natijada don sifati yuqori bo‘lgan bug‘doy navlarini ajratib olishga salmoqli hissa qo‘shadigan informativ alomatlar aniqlandi. Maqolada qishloq xo‘jaligining urug‘chilik sohasiga innovatsion texnologiyalarni qo‘llash orqali yangicha yondoshuvlarni amalga oshirish yo‘llari asosiy g‘oya sifatida qaralgan. Olingan natijalar esa ushbu sohada ish unumdorligini oshirishga hamda sarflanadigan xarajatlar va inson qo‘l mehnatini kamaytirishga xizmat qiladi.