YOSHLIK I” KONIDAN OLINGAN RUDA NAMUNASIDA NOYOB METALLARNI O‘RGANISH: UOʻK 669.01.09 - Xasanov , Abdurashid Soliyevich; Turdiyev , Shahboz Shermamat o‘g‘li; Boymurodov , Najmiddin Abduqodirovich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2024)
Metallurgiya sanoatining texnogen chiqindilaridan platina guruhi metallarini olish texnologiyasini takomillashtirish, shu jumladan, qator tadqiqotlar o‘tkazish quyidagi ustuvor yo‘nalishlarda amalga oshirilmoqda: rudalardan va ikkilamchi texnogen xomashyolardan platina guruhi metallarini olish texnologiyasini takomillashtirishning uslubiy asoslarini yaratish; Balansdan tashqari rudalar va turli xomashyolardan noyob va qimmatbaho metallarni boyitish va ajratib olishning kimyoviy texnologiyalarini yaratish maqsadida ularning kimyoviy va mineralogik tarkibini batafsil aniqlash. Yoshlik I konining ruda namunasidagi oltin shakllarini oʻrganish uchun dastlabki ruda namunasidan gravitatsion va flotatsion kontsentratlar ishlab chiqarildi. Gravitatsion boyitish kontsentratlari ilgari Olympus SZX-7 stereomikroskopida oltinning katta va erkin zarralari va qimmatbaho komponentning boshqa minerallar bilan o‘zaro o‘sishi, shuningdek, asil metallardan birining fizik xususiyatlarini aniqlash uchun o‘rganilgan. Oltinning texnologik va mineralogik xarakteristikalari o‘rganilgan. Shu maqsadda turli xil oltin minerallarining barcha donalari bitta “oltin” guruhiga birlashtirilgan. Yoshlik I konidan olingan ruda namunasida oltin asosan tabiiy holda uchraydi. Mahalliy oltinning nozikligi juda past, yuqori kumushdan (510 standart birlik) sof (1000 standart birlik)gacha o‘zgaradi. O‘rtacha oltin standarti 890 an'anaviy birlikdir. Fazali tahlil natijalariga ko‘ra, Yoshlik I konidan olingan ruda namunalaridagi oltinning asosiy qismi sianidlangan holda – 89,88% ni tashkil qiladi.