GAZ VA GAZOKONDENSAT QUDUQLARI TUBIDAN SUYUQLIKNI CHIQARISH UCHUN ISHLAB CHIQILGAN QATTIQ KOʻPIK HOSIL QILUVCHILARNI QOʻLLASH : UOʻK 553.981.2 - Oripova , Shakhlo Karimovna; Akramov , Baxshillo Shafievich; Adizov, Bobirjon Zamirovich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2024)
Quduq tubida suyuqlik to‘planishi bilan bog‘liq muammolar gaz va gazkondensat quduqlarini ishlatish jarayonida paydo bo‘ladi. Ishlashning oxirgi bosqichidagi konlar soni doimiy ravishda ortib borayotganligi sababli, quduq tubidagi suyuqlikni olib tashlash muammosi tobora dolzarb bo‘lib bormoqda. Quduq tubida suyuqlik to‘planishining sababi gaz oqimining to‘liq olib tashlash uchun yetarli emasligidir. Ushbu muammoni hal qilishning turli usullari mavjud bo‘lib, ularning eng muhimlaridan biri qattiq va suyuq sirt faol moddalardan (SFM) foydalanishdir. Qattiq sirt faol moddalardan (QSFM) foydalanish quduqlar tubidan suyuqlikni olib tashlashning eng tejamkor va qulay usuli hisoblanadi. Tadqiqotlarda anion SFM ishlatilgan. Tadqiqot natijalariga koʻra, kondensatsiya va qatlam suvlari aralashmasini koʻpiklantiradigan QSFM kompozitsiyalari ishlab chiqildi. QSFM namulalari barqaror koʻpik tizimini yaratib, quduq tubi zonasidan katta miqdordagi suyuqlikni olib tashlaydi. Yaratilgan QSFM iqtisodiy va import o‘rnini bosuvchi hisoblanadi, chunki yaratilgan QSFM tarkibida ishlatiladigan reagentlarning aksariyati mahalliy xomashyo chiqindilaridan iborat.