FOTOELEKTRIK NASOS QURILMASINING IQTISODIY SAMARADORLIGINI ANIQLASH: UDK: 621/472:338.001.36 - Urishev , Bobaraim; Quvatov , Ulugbek Jalolovich; Umirov , Asror Pardayevich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2024)
Maqolada turli mamlakatlar sug‘orish tizimlarida qo‘llaniladigan nasos qurilmalari elektrodvigatellarini harakatga keltirish uchun quyosh energiyasidan foydalanish samaradorligi muhokama qilingan. Fotoelektrik nasos qurilmalari iqtisodiy samaradorligining zamonaviy ko‘rsatkichlari-qurilmalarning xizmat muddati davomidagi qiymati, sof joriy (keltirilgan) qiymat, ishlab chiqarilgan energiyaning meyorlashtirilgan (keltirilgan) narxi va xarajatlarni qoplash muddatini hisoblash uslubiyoti keltirilgan. Mazkur uslubiyot bo‘yicha quvvati 100 kVt bo‘lgan fotoelektrik nasos qurilmasining iqtisodiy ko‘rsatkichlarini hisoblash natijalari keltirilgan.