UO‘K 004.85(075.8): REAL VAQTDA YUZNI TANISH ANIQLIGI VA QAYTA QILISH TEZLIGINI OSHIRISH UCHUN NON-MAXIMUM SUPRESSION ALGORITMMINDAN FOYDALANISH - Davronov, hohjaxon Rizamat oʻgʻli; Boboqulov, Shahzod Ruziboevich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2025)
Ushbu maqolada an’anaviy ravishda geometrik va shablon usullariga bo‘lingan zamonaviy yuzni aniqlash algoritmlari muhokama qilinadi. Shablon usullari SVM, PCA, LDA va konvolyutsion neyron tarmoqlar kabi statistik yondashuvlardan foydalanadi. Aniqlash darajasi yuqori bo‘lgan Viola-Jones algoritmiga va aniq tanib olishni ta’minlaydigan LBPH usuliga alohida e’tibor beriladi. Shuningdek, ortiqcha yoki bir-biriga o‘xshash bashoratlarni bartaraf etish uchun obyektni aniqlash muammolarida qo‘llaniladigan Non-maximum supression (NMS) algoritmi batafsil tahlil qilinadi. Matematik formulalar va algoritmni bosqichma-bosqich amalga oshirish, jumladan, maydon, kesishish va o‘zaro bog‘liqlik koeffitsientini hisoblash taqdim etiladi. NMS cheklovchi ramkalarning yakuniy tanlovini optimallashtiradi va kompyuter ko‘rish tizimlarida keng qo‘llaniladi.