UO‘K 621.311: NASOS STANSIYALARDA AGREGATLARNI TO‘XTATISH JARAYONIDA GIDRODINAMIK PARAMETRLARINI ANIQLASH - Urishev, Bobaraim; Abdirazakov, Akbar Ibroximovich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2025)
Maqolada o‘qiy nasoslar bilan jihozlangan nasos stansiyalarda noturg‘un ish rejimlaridan biri bo‘lgan agregatlarni to‘xtatish jarayonida gidrodinamik parametrlarning o‘zgarishi masalalari tahlil qilingan. To‘xtatish jarayonining gidrodinamik zo‘riqishlar yuqori bo‘lgan bosqichlari aniqlangan va unda nasos agregatining suv sarfi, napori va val aylanishlari sonining o‘zgarishlari ko‘rib chiqilgan.Hozirgi paytda nasoslarda rejimdan rejimga o‘tish parametrlarini hisoblashda chekli farqlar usuli bilan bosqichma-bosqich aniqlash metodikalari, grafik va grafoanalitik usullar qo‘llaniladi, lekin bu usullar ko‘p faktorli, murakkab va katta ish hajmiga ega, shuni hisobga olib o‘tish jarayonini bo‘laklarga bo‘lib, asosiy dominant parametrlarni aniqlash usulubiyoti ishlab chiqildi. Ushbu uslubiyot bo‘yicha olingan hisobiy natijalar nasos stansiyalarda o‘tkazilgan eksperimentlar natijalari bilan taqqoslandi.