УДК 622,691,4: GAZ-KONDENSAT KONLARINI O‘ZLASHTIRISH JARAYONIDA GAZNI QUVURLAR ORQALI TASHISHNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Avlakulov, Abdimajit Meyliyevich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2025)
Maqolada gazni qazib chiqarish va quvurlar orqali tashish, ularni begona qo‘shilmalardan tozalash uchun resurtejamkor texnologiyalar va texnik vositalarni qo‘llash borasida muallif tomonidan olib borilayotgan ilmiy-tadqiqot ishlari natijalari keltirilgan. Dunyo miqyosida gazni qazib chiqarish va tashish bilan bog‘liq xarajatlar barchasining 75% qismi faqat tashish xarajatlariga to‘g‘ri kelishi hisobga olinsa, uglevodorod xomashyosini (neft va gaz kondensati quduqlari mahsulotlari) yig‘ish va tashishning eng samarali usuli gaz va suyuqlikni, ya’ni bir quvurli tizimni amaliyotga joriy etishni taqozo etadi. Shu jihatdan neft, gaz va kondensat aralashmalarini quvurlarda tashish muammosi zamonaviy gidrogazodinamika yutuqlariga asoslangan gidravlik hisob usullarini takomillashtirish muhim ahamiyatga ega hisoblanadi.