ANGREN IESDA KO‘MIRNI GAZIFIKATSIYALASH QURILMASINI QO‘LLASHNING TEXNIK-IQTISODIY ASOSLARI: UOʻK 665.7.032.5 - Kavkatbekov , Murodjon Mamitbekovich; Babaxodjayev, Raximjan Pachexanovich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2024)
Gazifikatsiyalash qurilmalarini joriy etishdan asosiy maqsad ko‘mirni to‘g‘ridan to‘g‘ri yoqish natijasida hosil bo‘ladigan zararli chiqindilarni kamaytirish, shuningdek, texnologik uskunalarning xizmat muddatini oshirishdan iborat. Ishning dolzarbligi Angren qo‘ng‘ir ko‘miri uchun qatlamli gazifikatsiyalash jarayonini amalga oshirishning samaradorligini texnik-iqtisodiy asoslash, shuningdek, hosil bo‘lgan generator gazidan Angren issiqlik elektr stansiyasi dagi TП-230-2 turidagi qozonlarda yoqish uchun yoqilg‘i sifatida foydalanish imkoniyatini baholashdan iborat. Taklif etilayotgan qurilmaning kapital va ekspluatatsion xarajatlari nazariy jihatdan hisoblab chiqilgan. Xomashyo sifatida BOMSSH B-2 markali Angren qo‘ng‘ir ko‘miri ishlatilgan. Eksperimental ravishda generator gazning qiymatlari aniqlandi va uning natijalari «Yerostigaz» AJ dan olinadigan yer osti gazining qiymatlari bilan taqqoslandi. Angren IESdagi ТП -230-2 turdagi qozon uchun qatlamli gaz generatorining texnik-iqtisodiy ko‘rsatkichlarini hisoblash asosida umumiy investitsiya xarajatlari, yillik foyda, qozonni ta’mirlash uchun yillik ekspluatatsiya xarajatlarini tejash, o‘zini oqlash muddati va atmosferaga chiqindilarni kamaytirish to‘g‘risidagi ma’lumotlar olindi. Generator gazining sifat ko‘rsatkichlari uni «Yerostigaz» AJ gazining muqobil yoqilg‘isi sifatida ishlatishga imkon beradi. Muayyan samaradorlik ko‘rsatkichlariga asoslanib, investitsiya loyihasini iqtisodiy jihatdan maqsadga muvofiq va moliyaviy jihatdan mustahkam deb aytishimiz mumkin.