GAZ QUVURLARI ORQALI GAZ TASHISHDA QUVUR SAMARADORLIIK KOFEFISIENTINI O‘RNATISH: UO‘K 622.691.4 - Avlakulov, Abdimazhit Meilievich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2024)
Maqolada quvur liniyasining o‘tkazish qobiliyatini tavsiflovchi gidravlik qarshilikning o‘zgarishiga qarab samaradorlik koeffitsiyentini hisoblash usullari tahlili keltirilgan. Uning qiymatini hisoblash po‘lat quvurlar uchun ishlab chiqarish ma'lumotlari asosida taqdim etiladi.Gazni tashish uchun zarur bo‘lgan quvvatning gaz quvurlarining samaradorlik koeffitsiyentiga bog‘liqligi berilgan. Barqaror harakat sharoitida uzunlik bo‘ylab ishqalanish natijasida yuzaga keladigan bosim yo‘qotishlari quvurlar orqali siqilmaydigan suyuqliklarning harakatiga nisbatan haqiqiy gaz harakatining bir qator xarakterli xususiyatlarini keltirib chiqaradi. Shu bilan birga, gaz quvurining samaradorlik koeffitsiyenti qiymatiga bevosita ta'sir qiluvchi gazning fizik xususiyatlari, harakat rejimi, harorati va yopishqoqligi hisobga olindi. Tadqiqot natijalari asosida gaz-suyuqlik aralashmasi quvur orqali harakatlanayotganda quvur liniyasining gidravlik qarshilik koeffitsiyentini aniqlash uchun tenglamalar yaratildi va tegishli sharoitlarda tizimning samaradorligini tavsiflovchi formula o‘rnatildi. Ishlab chiqilgan bog‘liqliklar magistral va dala quvurlari bo‘ylab gaz quvurlarining maksimal o‘tkazuvchanligini o‘rnatishga yordam beradi.