QATLAMLARNING NEFT QAZIB OLISH SAMARADORLIGINI OSHIRISHDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNING IMKONIYATLARI: UO‘K 665.6/.7 - Norinov , Faxriyor Kurbonovich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2024)
Ushbu maqolada qatlamlardan neft qazib olish ko‘rsatkichlarini yaxshilash uchun raqamli innovatsiyalarni integratsiyalash potentsiali batafsil tahlili taqdim etilgan. Qatlamlarning neft qazib olish samaradorligini oshirish jarayoni, qatlamlarga strategik aralashuv sifatida ta’riflanadi, bu esa ikkilamchi usullardan tashqarida neft qazib olishni maksimal darajada oshirish maqsadida amalga oshiriladi. Maqola mualliflari Internet narsalari va sanoat Interneti, sun’iy intellekt, katta ma’lumotlarni tahlil qilish, robototexnika va avtomatizatsiya hamda bulutli texnologiyalar kabi texnologiyalarning muhimligini alohida ta’kidlashadi. Tadqiqot, to‘rtinchi sanoat inqilobining ramziga aylangan ilg‘or texnologiyalarni moslashtirish nafaqat o‘sib borayotgan global energetika ehtiyojini qondirishga yordam beradi, balki neft konlarining samaradorligini sezilarli darajada oshiradi, bu esa yanada iqtisodiy va ekologik jihatdan barqaror ishlab chiqarishni ta’minlaydi. Neft va gaz sanoatidagi raqamli transformatsiya barqaror rivojlanishning asosiy omili bo‘lib, insoniyatning kelajakdagi energiya ehtiyojlarini qondirish, ishlab chiqarishni yanada samarali, ekologik toza va xavfsiz qilishda hal qiluvchi rol o‘ynashi mumkinligini ta’kidlash mumkin.