QURUQ IQLIM SHAROITIDA SAMARALI ISHLAYDIGAN YANGI AVLOD FOTOISSIQLIK BATAREYALARINI BAHOR VA YOZ FASLI UCHUN SOLISHTIRISH: UO‘K: 621.472.383 - Tursunov , Muxamad Nishanovich; Sabirov , Xabibullo; Aliqulov , Ramazon Bahrom o'gli; Xolov , Uygʻun Raufovich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2024)
Ushbu maqolada yangi tipdagi sovitish sistemasiga ega fotoissiqlik batareya (FIB) va fotoelektrik batareya (FEB) larning bahor va yoz mavsumlarida olingan parametrlari solishtirilgan. FIB ning yuzasiga quyosh nurlanishi oqim zichligi (QNOZ) ni reflektorlar yordamida oshirildi va qisqa tutashuv toki (QTT) qiymatlarini keskin ko‘tarildi. FIB ni yangi tipdagi sovitish sistemasi orqali sovitib, uning salt yurish kuchlanishi qiymatlari keskin oshirildi. Fotoissiqlik qurilma(FIQ)ning yangi tipdagi sovutish sistemasi radiator, suv nasosi, ventilator, suv idishidan iborat. Bu kabi FIB ni sovitish usuli dunyo bo‘yicha analogi yuqligi bilan ahamiyatlidir. Yangi tipdagi fotoissiqlik qurilma (FIQ) da bahor mavsumida 35 0C haroratli, yoz mavsumida 48 0C issiq suv olishga erishildi. Bu kabi yangi tipdagi sovitish sistemasiga ega FIQ larning tajriba va laboratoriya nusxasi fizika-texnika institutida ishlab chiqildi. Keyingi maqsad yangi tipdagi sovitish sistemasiga ega FIQ ning tijorat nusxalarini ham ishlab chiqish.