UO‘K 332.1:338.49: URBANIZATSIYA SHAROITIDA UY-JOY QURILISHI METODOLOGIYASINI TAKOMILLASHTIRISH MASALALARI - Daliev, Axtam Sharafutdinovich; Nazarov , Sharofiddin Hakimovich (INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy uy-joy qurilishi fazoda ham, vaqtda ham uzluksiz rivojlanib boruvchi murakkab ko‘p darajali tizim sifatida talqin qilinadi. Uy-joy qurilishi, urbanizatsiya va hududiy iqtisodiyot kabi o‘zaro bog‘liq uch yo‘nalishning tamoyillari, vazifalari, funksiyalari va usullari ko‘rib chiqiladi. Mazkur yo‘nalishlar tarkibiy qismlari o‘rtasida mavjud qarama-qarshiliklarni aniqlash asosida ularni yangi tamoyillar, vazifalar va usullar, xususan, integral va kompleks yondashuv tamoyili bilan to‘ldirish taklif etiladi. Shu orqali faol urbanizatsiya sharoitida uy-joy qurilishi metodologiyasini takomillashtirish asoslab beriladi. Shuningdek, rivojlangan mamlakatlarning ilmiy va raqamli turar-joy qurilishini rejalashtirish tajribasi tahlil qilinadi hamda mikrorayon barqaror va boshqariladigan urbanistik o‘sishning asosiy birlik darajasidagi maqomiga ega ekani ta’kidlanadi.